MBC-ligan

MBC ligan arrangerades under sommaren 2020. Super kul att så många ville vara med!

Regelverk

Deltagande

För att kunna delta i MBCs seriespel krävs att du har ett medlemskap i klubben. Genom att anmäla sig förbinder man sig att närvara på hela periodens omgångar alt. lösa reservspelare eller helt reservlag så att motståndarlagen alltid får spela sina matcher. Rena reservlag bör, men måste inte, hålla samma klass som övriga lag i aktuell serie. Seriespelet är uppdelat i 6 tillfällen över perioden 10 maj - 28 juni. Efter tredje respektive sjätte omgången utses vinnare och förlorare i gruppen som förflyttas upp och ned i tabellen enligt texten nedan. Grupperna bestäms initialt av lagets entrypoäng, tränarutlåtanden och meriter. Det är inte möjligt att överklaga placeringen i seriespelet när listorna publicerats på hemsidan.

 

Anmälan

Anmälan ska genomföras via aktuellt online-formulär enligt instruktioner för aktuell period. Betalning sker genom faktura som kommer att skickas ut till spelare 1 och ska betalas innan förfallodatum. 

 

Avanmälan

Då seriespelet är beroende av att alla grupper är kompletta är det lagets ansvar att täcka upp platsen för den angivna perioden om laget inte själv har möjlighet att spela. Naturligtvis försöker vi tillsammans ordna ersättande lag om ett lag måste lämna seriespelet. 

 

Spelarbyte

Skulle laget behöva byta ut ena spelaren under pågående termin ska detta meddelas inför gruppen och till info@malmobeachvolley.se innan ny spelperiod har påbörjats (innan första matchen i första omgången har spelats). Inför spelperiod 1 av varje säsong får spelarbyte endast göras till person som fortfarande kvalificerar laget till aktuell serie. Det är inte tillåtet att byta spelpartner under en spelperiod. Vid spelarbyten finns det inga restriktioner kring SVBF-rankning.

 

Viktig information angående Covid -19

Folkhälsomyndigheten uppmuntrar till fysisk aktivitet utomhus men det kräver att vi hjälps åt och följer de rekommendationer som gäller för att minska smittspridningen. Du har själv ansvar för att hålla dig uppdaterad och följa folkhälsomyndighetens och klubbens rådande rekommendationer kring coronautbrottet. Dessa riktlinjer kan komma att ändras.

Spelupplägg*


§1.1 Matchupplägg

Det spelas 2 matcher, bäst av 3 set (21,21,15). Matcherna spelas på söndagar 10 maj - 28 juni (undantaget 7 juni samt 21 juni) på banorna i Västra hamnen. Tider och spelschema kommer bero på antalet anmälda lag och meddelas veckan före ligastart. Målet är att spela 2 matcher per tillfälle. Slutgiltiga placeringar i serien avgörs den 28 juni. Det lag som i schemat står som domare delar på sig och dömer varsin match. 

 

§1.3 Resultat

Matchvinst ger 2p i seriespelstabellen. På grund av coronautbrottet har vi beslutat att även spel med en reserv ger 2p och spel med dubbla reserver 1p.

Gruppen ansvarar gemensamt för att resultatlistan uppdateras, yttersta ansvaret ligger på ”förtroendelaget” (markerat i tabellen med asterix). Om något resultat är felaktigt eller ej ifyllt ska det påpekas via mejl till info@malmobeachvolley.se senast sista speldagen för aktuell grupp och spelperiod.

 

§1.4 Walk over

WO för set 1 gäller om ett lag inte är spelklart 5 minuter efter matchstart.

WO för set 2 gäller om ett lag inte är spelklart 10 minuter efter matchstart.

WO för hela matchen gäller om ett lag inte kan spela sin match.

Vid WO får vinnaren 21-0 per set i resultat.

 

§1.5 Reserver

Varje lag är skyldiga att skaffa reserver till matcher för varje spelare i laget som är borta. Det lag som startar en match måste fullfölja matchen. Det är alltså inte tillåtet att byta spelare eller lag mellan två set i en match.

Reserver får hämtas från seriespelsgrupper parallellt eller under (över är inte ok). För reserver som inte spelar i seriespel gäller följande: Reservens Sverige-ranking (rankingpoäng, ej entrypoäng) enligt SVBF:s hemsida får ej överstiga den högst rankade spelaren i gruppen. 

Damer får inte spela som reserver i herrserierna och herrar får inte spela som reserver i damserierna.

När ett lag tar in en reserv erhålls 2 poäng i seriespelstabellen, vid dubbla reserver erhålls 1 poäng. Skulle en felaktig reserv tas in i någon serie och detta uppdagas blir det WO i de matcher som spelats med den felaktiga reserven. Intag av reserver behöver inte rapporteras på förhand men ska meddelas hela gruppen på plats före matchstart. Förtroendelaget rapporterar in eventuella reserver tillsammans med resultaten, hela gruppen ansvarar för att inrapporteringen blir korrekt. 

 

§1.6 Ranking

Efter varje seriespelsomgång rankas respektive lag efter placering enligt nedanstående kriterier:

Poäng

Vunna matcher

Setskillnad mellan vunna matcher och bollskillnad

Inbördes möten

Lottning

Spelregler*

§2.1 Regler

Svenska volleybollförbundets regler gäller i allt som inte omfattas av texten på denna sida. Är ni tveksamma, fråga en tränare eller spela om bollen.

 

§2.2 Servemottag

I seriespelet får man aldrig ta servemottag med fingerslag då bedömningen på detta är för svår utan domare.

 

§2.3 Inne eller ute

Linjerna ska ligga i rätt position före varje boll påbörjas. Bollmärket avgör om bollen är inne eller ute. Har linjen förflyttats märkbart under spelsekvensen, lägg rätt linjen. Är det minsta av bollmärket på eller innanför linjen är bollen inne. Denna regeltillämpning används för att det är svårt att avgöra om bollen tog linjen eller inte utan domare.

 

§2.4 Lottning

Innan matchen sätter igång lottar lagen om vilket lag som får välja sida/serverätt. Sten/Sax/Påse rekommenderas. Det lag som inte väljer i första set, väljer i andra.

 

§2.5 Serve

Serve sker när alla spelare står på plats och är redo. Man får inte skymma motspelarnas synfält så att de inte ser servaren.

 

§2.6 Sidbyte

Vid var sjunde poäng vid set till 21, vid var femte poäng vid set till 15 eller varsitt set om alla fyra spelare är överens.

 

§2.7 Time-out

En time-out per lag och set. 

 

Övrigt

Då gruppen själva dömer är det upp till gruppen vilken nivå som gäller för fingerslagsbedömning. Spela om bollen om ni skulle vara osäkra på en poäng.