Vanligaste tillslagen

  • Serve: tillslag bakom baslinjen för att sätta igång spelet (kan göras genom både underarm- eller överarmserve)

  • Bagger: grundslag, används för servemottagning, pass eller försvar.

  • Pass: för att lägga upp till anfall (kan göras med både bagger eller fingerpass)

  • Smash: anfall för att få ner bollen i marken

  • Block: för att hindra smashen att gå över nätet

Grundläggande regler

Beachvolley spelas i lag om 2 personer (ibland 3-4 för ex. ungdomar). Spelarna i laget har inga bestämda positioner annat än att serveordningen är bestämd. Man spelar på en plan om 16×8 meter där lagen skiljs åt av ett nät och varje planhalva är 8×8 meter. Nätets höjd är: 2,24 meter för damer, 2,43 meter för herrar och för mix (dam och herr) 2,35 meter. Nätets höjd för ungdomar varierar beroende på ålder och kön men är mellan 2-2,35 meter.

Linjerna räknas som en del av banan så om bollen tar minsta lilla på linjen så är den inne.

 

Serve

Spelet startar med att bollen slås bakom baslinjen, en serve som ska slås med handen. Det är inte tillåtet att nudda baslinjen, eller att gräva ner foten under linjen. Det är tillåtet att hoppa bakom baslinjen och in i banan och samtidigt slå serven innanför baslinjen (hoppserve) dock inte tillåtet att vidröra baslinjen (övertramp). Det är okej ifall bollen vidrör nätkanten, bollen är i spel.

 

Tillslag

Mottag är tillslaget som görs när man tar emot en serve och detta ska göras med baggerslag, enhandsslag eller korsade armar ovan huvudet. Fingerslag i servemottagning blir sällan godkänt i praktiken även om det är tillåtet enligt regelboken som säger att det är godkänt om fingerslaget är rent. Eftersom det är svårt att genomföras och även bedömas så har det i praktiken blivit så att alla fingerslag på serve blåser man bort.

Laget har maximalt tre tillslag på sig att få över bollen till andra sidan och det är tillåtet att spela över bollen på första, andra eller tredje tillslaget.

Samtliga slag skall genomföras med kort beröring av bollen. Det är inte tillåtet att hålla i eller fösa bollen. Spelar man fingerslag över nätet, måste detta ske i axlarnas riktning. Alla delar av kroppen får användas (förutom vid serve) vilket innebär att man till exempel kan rädda bollen med foten.

Block räknas som ett tillslag och med en blockberöring är det tillåtet att samma spelare får röra bollen två gånger. Så om du rör bollen i blocket får du själv spela nästa slag. I det fall att man har berört bollen i block återstår bara två tillslag ytterligare inom laget (till skillnad mot vanlig volleyboll där man får tre nya slag efter bolltouch med block).

Det är tillåtet att slå bollen i nät på den egna sidan och att medspelaren spelar upp bollen efter att den studsat ut från nätet. På högre nivå är det vanligt att spelare använder sig av nätet på det sätet.

Poäng

Varje boll ger poäng (oavsett vilket lag som servat) och i tävlingssammanhang spelar man match bäst av tre set. Enligt reglerna spelar man de två första seten först till 21 poäng och om det blir oavgjort (1-1 i set), spelar man ett avgörande set först till 15 poäng.  Är det en större turnering kan det vara så att man spelar bäst av tre set men föst till 15 poäng i samtliga set.  Setvinnaren måste vinna med två poäng. Var sjunde poäng byter lagen planhalva för att inget lag ska få för stora fördelar då vind, sol, etc. kan ge fördelar/nackdelar. I seten som spelas till 15 skiftar man sida var 5:e poäng.

Laget som vinner bollen får poäng och vinner därmed även serven. Man turas om att serva inom laget och så länge man vinner poäng är det samma person som fortsätter serva.

Time-out

Varje lag har rätt till en time out per set á 30 sekunder. Skulle något lag få en skada har laget rätt till 3 minuters skade-timeout.