Tävlingsklasser Guide

Open - Generell info


Open är den lägsta nivån på en rankinggrundande tävling där anmälan är öppen för alla med licens. Först till kvarn principen avgör vem som får delta i tävlingen. Open är uppdelat mellan dam, herr och mix. Inom herr & dam Open finns även ”Grön” och ”Svart” nivå. Open-turneringarna spelas i gruppspel med tillhörande slutspel enligt cup-modell. Seedning för att avgöra startfältet sker i följande ordning:

  • Entrypoäng
  • Rankingpoäng, för de lag som inte har entrypoäng
  • Lottning, för de lag som varken har entrypoäng eller rankingpoäng
Handbok för Open
Open svart


Vinnare av Svart Open kan ha en garanterad plats på Challenger kommande tävlingsvecka. Totalt sett kan fyra Open-segrare omfattas av garantin. Vilka Open som genererar Challengerplats anges i samband med sanktionen från Volleybollförbundet och anges då även i säsongskalendern. Garantiplatsen kan inte överlåtas på annat lag eller byte av partners. Om det vinnande laget inte anmält sig innan deadline för anmälan förloras platsen. Kvalplatsen är till en specificerad Challenger nästkommande helg och gäller under TP 4 – TP 14. Förbundet har satt en begränsning på max 1 tävling per distrikt och tävlingshelg.
Challenger


Challengertävlingar är tävlingsklassen högre än Open och spelas i dam- och herrklass. Under högsäsong finns en begränsning på max 2 parallella tävlingar per tävlingshelg. Wild card Det finns två kategorier av wild card; nationellt och lokalt. Maximalt ett lag per kategori kan tilldelas wild card. Nationella wild card kan endast tilldelas lag som förväntas ta sig till minst semifinal i aktuell tävling eller är ett ungt satsande lag som kan förväntas vinna minst en match. Arrangören rekommenderas att ta hänsyn till vilket lag som hamnar på reservplats på grund av ett tilldelat wild card.
Lokalt wild card kan endast tilldelas lag där minst en spelare tillhör arrangörsföreningen, annan förening med lokal anknytning eller som bor eller är uppväxt på orten.
En spelare kan enbart få wild card en gång per arrangör per säsong. Förutsättningar för att kunna bli beviljad wild card:

  • Ansökan ska skickas in till arrangören via e-post före anmälningstidens utgång.
  • Korrekt anmälan till aktuell tävling ska vara gjord innan deadline för att ett wild card ska kunna beviljas.
  • Beviljat wild card ska finnas med i startfältet när detta publiceras. (Tisdag samma vecka som aktuell tävling)
Wildcardlag kan inte göra partnerbyte.
Lag som genom sina poäng redan kvalificerat sig för tävlingen kan inte erhålla wild card. För att ansöka om wild card skickar ni in ett mail till oss med motivering och meriter. Tänk på att ansökan ska vara inne innan anmälningstidens deadline. Information om wild card i tävlingsbestämmelserna (PDF) Handbok för challenger (PDF)
Touren "Swedish Beach Tour"


Under sommarmånaderna arrangeras ett antal tävlingar med Tourklass. Detta är tävlingar för de 8-16 bästa lagen i Sverige. Tävlingarna start vanligtvis i början av juni och avslutas med Tour-finalen i mitten av augusti.
SM


De 32 högst rankade lagen, i olika klasser (senior, veteran, junior och mix), gör varje sommar upp om den åtråvärda titeln ”Svensk Mästare”. Tävlingen spelas vanligtvis i början av augusti.
Open grön


Den gröna nivån har en begränsning i form av ett maxantal entrypoäng. Totalt får laget som mest ha 60 entrypoäng. Vid fulltecknad tävling gäller att lagen tas med i anmälningsordning enligt principen ”först till kvarn”, dvs varken entrypoäng eller rankingpoäng har betydelse.