Tävlingsklasser Guide

Open - Generell info


Open är den lägsta nivån på en rankinggrundande tävling där anmälan är öppen för alla med licens. Först till kvarn principen avgör vem som får delta i tävlingen. Open är uppdelat mellan dam, herr och mix. Inom herr & dam Open finns även ”Grön” och ”Svart” nivå. Open-turneringarna spelas i gruppspel med tillhörande slutspel enligt cup-modell. Seedning för att avgöra startfältet sker i följande ordning:

  • Entrypoäng
  • Rankingpoäng, för de lag som inte har entrypoäng
  • Lottning, för de lag som varken har entrypoäng eller rankingpoäng
Handbok för Open
Open svart


Vinnare av Svart Open kan ha en garanterad plats på Challenger kommande tävlingsvecka. Totalt sett kan fyra Open-segrare omfattas av garantin. Vilka Open som genererar Challengerplats anges i samband med sanktionen från Volleybollförbundet och anges då även i säsongskalendern. Garantiplatsen kan inte överlåtas på annat lag eller byte av partners. Om det vinnande laget inte anmält sig innan deadline för anmälan förloras platsen. Kvalplatsen är till en specificerad Challenger nästkommande helg och gäller under TP 4 – TP 14. Förbundet har satt en begränsning på max 1 tävling per distrikt och tävlingshelg.
Challenger


Challengertävlingar är tävlingsklassen högre än Open och spelas i dam- och herrklass. Under högsäsong finns en begränsning på max 2 parallella tävlingar per tävlingshelg. Handbok för challenger
Touren "Swedish Beach Tour"


Under sommarmånaderna arrangeras ett antal tävlingar med Tourklass. Detta är tävlingar för de 8-16 bästa lagen i Sverige. Tävlingarna start vanligtvis i början av juni och avslutas med Tour-finalen i mitten av augusti.
SM


De 32 högst rankade lagen, i olika klasser (senior, veteran, junior och mix), gör varje sommar upp om den åtråvärda titeln ”Svensk Mästare”. Tävlingen spelas vanligtvis i början av augusti.
Open grön


Den gröna nivån har en begränsning i form av ett maxantal entrypoäng. Totalt får laget som mest ha 60 entrypoäng. Vid fulltecknad tävling gäller att lagen tas med i anmälningsordning enligt principen ”först till kvarn”, dvs varken entrypoäng eller rankingpoäng har betydelse.